1. Anasayfa
  2. Blog
  3. Protein ve Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?
26.05.2025
 Protein ve Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?

Protein ve Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?

Protein İçeren Besinler Nelerdir? 

Protein miktarı yüksek olan gıdalar özellikle et ve süt ürünleridir. Bu gıdalar protein oranlarının yüksek olması nedeniyle sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından sık sık tercih edilirler. Profesyonel kişilerin diyetleri çok daha farklıdır ve bu nedenle normal birinden farklı beslenebilirler. Protein oranı yüksek olan gıdaların tüketiminde eğer profesyonel sebepler yer almıyor ise dengeli davranmak önemlidir. Proteini yüksek besinler vücudun dayanıklılığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Protein oranı yüksek olan gıdalar şunlardır:

Yumurtanın Protein Oranı 
Yumurta protein açısından oldukça zengindir. Birçok diyette hem daha uzun süre tok tuttuğu hem de protein oranı yüksek olduğu için önerilen ilk gıdadır. Standart bir yumurta içerisinde toplam 6 gram protein bulunur. Total kalorisi ise 70 ila 78 arasında değişiklik gösterir. Hem kalori açısından esnek hem de protein açısından zengin olan yumurta dengeli beslenme noktasında önem taşır. Hayvansal gıda tüketerek beslenen kişiler kas kütlelerini desteklemek ve protein almak için yumurtayı tercih edebilir.

Kırmızı Et ve Beyaz Etin Protein Oranı 
Yüksek proteinli et ürünleri arasında tavuk göğsü, hindi göğsü, kırmızı ve beyaz et yer alır. Bu etlerin farklı şekillerde tüketimleri ile vücuda ihtiyacı olan protein desteği verilebilir. Beyaz et ve kırmızı et sadece proteine değil birçok vitamine de sahiptir. Vücut için önemli derecede değerli olsa da yerine tahıllar ve baklagiller ile de destek sağlamak mümkündür. Protein oranları yüksek olduğu için sadece et temelli bir beslenme tercih edilmemelidir. Proteini yüksek beslenmeye çalışanlar et ürünlerinin yanı sıra beslenmelerinde sebzelere de yer vermelidir.

İçerisinde bulunan besin değerlerinin yararının azalmaması için etlerin pişirme şekline dikkat edilmelidir. Protein değeri açısından en yüksek olan kırmızı ve beyaz et türleri ise aşağıdaki gibidir:

Balıklarda Bulunan Protein Oranı Nedir? 
Balıklarda protein oranı oldukça yüksektir. Proteine ek olarak içeriklerinde sağlıklı yağ bulundurmaları tercih edilmeleri arasında yer alan sebeplerdendir. Birçok balığın içerisinde karbonhidrat bulunmadığı için sağlıklı beslenme programlarına en uygun besinler arasında yer almaktadır. Balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta ise üretilen çiftliğin ya da tutulduğu denizin temizliğidir. Su kirliliği balığı olumsuz yönde etkilemektedir. Birçok balıkta 100 gramında en az 20 gram protein değeri bulunmaktadır.

Somonda 100 gr- 25.6 gr protein bulunmaktadır.

Ton Balığı ve Protein 
Ton balığı protein açısından oldukça zengin bir besindir. İçerisinde bulunan yüksek protein oranı ve omega-3 içeriğinden dolayı ton balığı önerilen besinler arasında yer almaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta protein oranı yüksek olduğu için sadece ton balığı tüketilmemesi gerektiğidir. Beslenme listenize ton balığına ek olarak diğer besin türlerini de eklemelisiniz. Bütün yiyeceklerin fazla tüketilmesi vücuda zarar verdiği için ton balığını da yeterli miktarda tüketilmeli, fazlası tüketilmemelidir.

Ton balığının protein oranı 21 gramdır. Ton balığının içerisindeki tüm ögelerin büyük bir bölümünü, hatta yüzde 90’lık bir seviyesini protein kaplamaktadır. Proteinin bu denli zengin oluşu nedeniyle ton balığı sık sık tercih edilen gıdalar arasında bulunur. Tüketiminde belirli miktarların dışına çıkmamak da gerekebilir. Protein oranı yüksek olduğu için sadece ton balığı ile beslenmek ve diğer besinlere yer vermemek zararlı olabilmektedir. Dolayısı ile ton balığı ile beslenirken aynı zamanda sebze ve diğer gıdalara yönelmek de önem taşır.
 

Karides ve Diğer Balıklar 
Balıkların protein oranları oldukça yüksektir. Özellikle ton balığının ardından en çok protein oranına sahip olan balık türü karidestir. Deniz canlılarının protein oranları çok yüksek olsa da türlerinin azalması, yanlış balıkçılık ve avlanma tekniklerinin kullanılması ve su kirliliğinin artması gibi nedenlerden dolayı istenen verim alınamayabilir. Bu sebeplerden dolayı birçok kişi balık ve balık temelli diğer gıdaların tüketimlerine sınırlama getirmeyi tercih etmektedir. Proteini yüksek besinler arasında yer alan balıkların protein oranı 20 ila 28 arasında olabilmektedir. Balıklara ve diğer deniz canlılarına ilişkin bir alerji durumu ya da hassasiyet söz konusu değil ise proteinin büyük bir oranı balık temelli bir beslenme ile karşılanabilir.

Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir? Omega 3 Bulunan Yiyecekler 

Omega 3 bulunan gıdalar oldukça zengin bir skalaya sahiptir. Omega üç sadece balıklarda değil aynı zamanda meyve ve sebze grubu tarım ürünlerinde de bulunur. Etlerden ve bitkilerden elde edilebilecek olan omega 3, vücut için oldukça değerlidir. Vücudun daha sağlıklı olmasının yanı sıra daha dinç hissetmeyi de beraberinde getiren bir besindir. Omega 3 içeren besinlerin kontrollü ve düzenli tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallere ulaşmasını sağlar. Dolayısı ile sağlıklı beslenen ya da sağlıklı beslenmek isteyen kişiler beslenme programlarında mutlaka omega 3’e de yer vermelidir. Omega 3 birçok yiyeceğin içerisinde bulunur.

İçerisinde Omega 3 Olan Yiyecekler: 
İçerisinde bol miktarda omega 3 bulunduran birçok yiyecek vardır. Bu yiyecekler şu şekildedir:

Omega 3’ün yer aldığı besinlere ulaşmakta zorlanan kişiler dilerler ise omega 3 takviyesi olarak satılan ürünleri de kullanabilirler. Takviye kullanılacak ise mutlaka öncelikle bir uzmana danışılmalı ve kaliteli, güvenilir ve sağlıklı olan takviyeler tercih edilmelidir.

Hangi Sebzelerde Omega 3 Var? 
Omega 3 olan sebzeler şu şekilde sıralanabilir:

İçerisinde en çok omega 3 bulunan sebzelerdir. Bu sebzeler aracılığı ile vücudun omega 3 ihtiyacı kolaylıkla giderilebilir. Omega 3 ihtiyacını gidermek için ayrıca diğer besinlere yönelmek de gerekir.

Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir? 
Omega 3 oranı yüksek olan gıdalar şu şekilde sıralanabilir:

En çok omega 3 içeren balıklardır. Bu balıkların mevsiminde tüketilmesi ve dondurulmuşları yerine taze olanların tercih edilmesi önemlidir. Balıkları pişirirken yağlı yöntemler yerine daha sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilebilir. Bu noktada ızgara, haşlama ve buharda pişirme teknikleri ile yağsız kızartma yöntemleri kullanılabilir. Fırında yapıldığı zamanda da hem yağ oranı dengelenmiş hem de vücuda ihtiyacı olan omega 3 takviyesi verilmiş olur. Omega 3 ihtiyacını karşılarken diğer sağlık unsurlarına da özen göstermek gerekir.

Omega 3 Eksikliğinin Yan Etkileri Nelerdir? 
Omega 3 eksikliği yaşandığı zaman vücutta birçok belirti ortaya çıkar. Bu belirtiler günlük yaşamın içerisinde farklı rahatsızlıklar ile karıştırılabilir. Birçok sorunun ana nedeni beslenmedir. Yetersiz beslenmek ve beslenirken alınan kalorinin kalitesine ve türüne dikkat etmemek birçok eksikliğin ortaya çıkmasına neden olur. Omega 3 eksikliği yaşanıyor ise bu durumda vücutta ortaya çıkacak olan belirtiler şunlardır:

En sık görülen omega 3 eksikliği belirtileridir.

Omega 3’ün Faydaları Nelerdir? 
Omega 3’ün yararları şu şekilde sıralanabilir:

Beslenme çeşitliliğinizi artırmak için Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir ve Enerji Veren ve Bağışıklık Güçlendiren Besinler Nelerdir başlıklı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

STAN CLUB’A KATILMAYA NE DERSİN?
Stan Club'a Katıl, Para Puanlarını biriktir, Alışverişlerinde Kullan

SEPETİM